Tilbage til undervisning

Om forfatterne

Af Peter Laugesen og Elena Maria Askløf

Historierne i dette materiale stammer fra tre større rejser gennem Europa i perioden 2013-2017. Vi har undervejs mødt hundredevis af unge europæere spredt ud over hele kontinentet. Vi kan kalde nogle af dem kriseramte sydeuropæere, nationalister, migranter og aktivister, men for os er de ikke længere stereotyper eller tal i statistikker. De hedder Belen, Szymon, Demba og Dimitris, og i denne bog fortæller vi om dem og om mange andre, som vi har mødt på vores rejser.

Før vi tog afsted på vores første rejse i foråret 2013 som 23- og 24-årige, stiftede vi projektet Vores Europa. Vores Europa handler om at udforske Europa gennem mødet med unge mennesker, der lever, tænker, taler, græder og griner. I fire år har vi skiftevist rejst, undervist og formidlet historier. Vi har rejst gennem 28 lande og holdt mere end 200 foredrag for flere end 25.000 danske og europæiske unge.

Vi har bygget bogen kronologisk og tematisk op. De otte historier kan sagtens læses separat, men læser man bogen i sin helhed, vil man opdage, at temaerne fra én historie rækker ind i flere andre. Vi lader historierne krydsbestøve hinanden med viden, spørgsmål og perspektiver, så du vil opleve sammenhængen mellem økonomiske omstændigheder og eksistentielle valg, mellem migration og nationalisme og mellem Europas historie og generationsperspektivets betydning for identiteten.
Og så lidt om os.

Da vi i sin tid blev gode venner og senere kærester, fandt vi sammen om en fælles frustration og en udlængsel, der var drevet af nysgerrighed. Vi gik i gymnasiet og oplevede, at vi var unge i en tid, hvor vi skulle skynde os at finde en plads i systemet. Men vi kunne ikke, og vi ville ikke. Hvordan skulle vi kunne finde vores plads i en verden, som vi ikke havde udforsket? Vi havde så mange spørgsmål. Hvad er det for en tid, vi er kastet ind i? Hvad er vi en del af? Vi fandt ud af, at svarene på vores spørgsmål sjældent kunne findes i Danmark eller i bøgerne. Vores spørgsmål pegede ud i verden, og da vi indså, hvor meget vi bliver formet af Europa – politisk, økonomisk, kulturelt og historisk – indså vi også, at vi kendte skræmmende lidt til dette sted og disse mennesker; europæerne. Vi måtte rejse i Europa, så det gjorde vi. Vi sparede op i to år og tog afsted.

Da vi tirsdag den 9. maj 2013 vågnede alt for tidligt om morgenen, var det med en helt særlig sitrende følelse i kroppen. Udenfor skinnede solen, og ved vores side stod to store kufferter fyldt til randen med tøj, notesbøger, kameraer, computere og ikke mindst spørgsmål. Spændte

og nervøse trillede vi afsted i vores gamle bil, og sådan startede den første af vores tre europæiske dannelsesrejser.
Vi er to meget forskellige mennesker, og på vores første rejse fandt vi også hurtigt ud af, at vi havde forskellige interesser. Når vi mødte nye mennesker, spurgte Peter ind til politik og historie, mens Elena spurgte ind til de personlige historier og udfordringer. Efterhånden så vi styrken i at give plads til begge dele og lade hvert møde være både personligt og ærligt, politisk og historisk.

Vi tog ikke den videregående uddannelse, som ministrene bad os om. I stedet valgte vi at gøre gaderne til vores læringsrum, menneskene til vores kilde til viden, og bilen blev vores rum for refleksion.

På rejserne boede vi hos flere end hundrede forskellige unge mennesker – på deres stuegulve, sofaer, luftmadrasser og engang i mellem også på et gæsteværelse. Det var social ekstremsport af dimensioner! Vi fandt frem til dem gennem venners venner, Facebook og det sociale netværk couchsurfing.org, der har til formål at skabe kontakt mellem rejsende og lokale værter. Vi skylder en kæmpestor tak til alle dem, der åbnede deres hjerter og hjem for os. De gjorde hele Europa til vores hjem.

Vi har rejst i Europa i en meget turbulent tid, hvor den ene krise efter den anden har sat tingene i bevægelse; økonomisk krise, flygtningekrise og folkelig EU-skepsis er bare nogle af dem. Vi mener, at vi unge – og alle andre, der vil være med – må tage ejerskab over kontinentets fremtid. Unge mennesker er skabt af samfundet, men vi har ikke skabt det. Vi har et friskt blik, og vi har ret til at kritisere tidligere generationers værdier, ideer og fejltrin. Europas fremtid er vores, hvis vi vil have den. Det er derfor, vi har valgt at kalde vores projekt og nu også denne bog Vores Europa.
Et godt sted at starte eller videreføre sit engagement i Europa er at lære europæerne bedre at kende. Det har du mulighed for i denne bog. Vi ønsker dig en god rejse!

Oktober 2017, Svendborg.

 

Europanævnet